W czwartek jedlismy "szybkie" pączki ktore to nie tylko szybko sie robi ale i przepis jest nie skaplikowany i są smaczne.Wiadomo tłusty czwartek muszą być pączki i były - chodź nie te tradycyjne bo z braku czasu nie robię, a te kupne, z polskiego sklepu są po prostu nie smaczne. Te pączki też były dobre na "tłusty czwartek" a od kiedy internetowa znajoma,podzieliła się ze mną tym przepisem robię je regularnie nie tylko "od święta"
Natomiast dzisiaj wsunelismy na deser semle i uświeciliśmy tłusty wtorek. Bo w Szwecji jest właśnie wtorek tłusty.
Klasyczna Semla albo innaczej zwana fastlagsbulle, fettisdagsbulle w zależności od regionu kraju, to drożdżowa bułeczka z kardamonem wypełniona migdałową masą i ubitą śmietaną.
można ją jeść taka właśnie jaka jest albo zalaną ciepłym mlekiem, chodź wtedy to juz nie jest semla a "hetvägg"
W ostatnim czasie narobilo sie duzo wariantow tego ciastka - jedne mniej, inne wiecej smakowite ...
...ale ja podam klasyczny przepis na semle:
Ciasto:
* 1 jajko
* 50 g drożdży
* 150g masła
* 300 ml mleka
* 0,5 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kardamonu
* 1 szklanka cukru pudru
* okolo 1,2 litr mąki pszennej
Do posmarowania przed pieczeniem:
* 1 jajko
Wypełnienie własną masą z migdałów:
*250g slodkich migdałów
*250 ml cukru
* Mleko i wydlubane ciasto z bułeczki ewentualnie
Udekorować:
* Bita śmietana
* Cukier puder
Zrobic ciasto drożdżowe
odstawic na wyrosniecia okolo 30 min
Potem ciasto podzielic na 18 kawałków uformowac buleczki , polozyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odastawic na około 30 min do ponownego wyrośniecia.
Popsmarowac roztrzepanym jajkiem a następnie piec, w środku piecyka w 225 stopniach
przez 6-8 minut.
Zostawić bułeczki do ostygniecia
Migdaly obrane zmiksowac na miazgedodac cukier i miksowac dalej, potem ewentualnie dodac mleko i to co sie wydłubało z buleczki a nie zjadło na miejscu ;) niektorzy używają wyłącznie masy migdałowej ja lubie to z mlekiem i bulka tez.
Wypełnic masą z migdałów i udekorowac ubita smietana- opruszyc cukrem pudrem
Ps. U nas dzisiaj nie tylko jest tłusty wtorek (fettisdagen) ale i dzień naleśnika(pannkaksdagen) niestety po zjedzeniu semli juz nie starczyło miejsca na nalesnika ...
We Francji też wczoraj był tłusty wtorek a dzień naleśnika przypadał w zeszłym tygodniu. Mam co zrzucać po tym rozpustnym tygodniu ;))
SvaraRaderaBułeczka kusi może nawet bardziej :) Uwielbiam bitą śmietanę! A tłusty wtorek jest całkiem logiczny.
SvaraRaderaAle rozpusta! a jak z kilogramami po takich tłustych czwatrkach i wtorkach?
SvaraRaderawidziałam u nas podobne pączki ze smietaną kręconą, ale nie myślałam, że to może nie pączki były a takie bułeczki, bo ich nie kupiłam. Może ktoś to podejrzał po prostu :)
SvaraRaderaTak mnie skusiłaś że zrobię takie,tylko z jakieś bezglutenowej mąki.W tej chwili zrobiłam sobie kawy z kardamonem -tak na pocieszenie:)))
SvaraRaderaW Tłusty Czwartek też wolę własne wyroby, bo wiadomo w ten dzień idą na ilość, a nie jakość ...
SvaraRaderaBardzo apetycznie wyglądają te Twoje semle, a i przepis nie jest jakiś skomplikowany :).
Ale pyszności, kurtynaaa... zaraz mi język do d.. ucieknie :D a przeciezż to juz prawie pierwsza. W NOCY :D
SvaraRadera