Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza - 1 bułka - 1 jajko - 1 duża cebula - koperek albo natka pietruszki albo i to, i to albo wcale :P ja dodałam trochę natki - sól - pieprz (użyłam cayenne pieprz) - 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wiecej ) - mleko do namoczenia bułki - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia Bułkę moczymy w mleku. Rybę,cebulę kroimy na kawałki, wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia ( ja zmiksowałam w malakserze) Rybe i cebulę zmieloną/zmiksowaną mieszamy razem z odciśniętą bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek albo/i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Jak sie nie jest pewny czy sa juz gotowe to wlozyc na chwile do piekarnika zeby "doszly" ale na ogol to tylko ja sie boje "surowizny" i chodz na chwile wkladam do piekarnika ;) :)
Kotlety mielone z ryby
09:00
9 comments
Bardzo dawno temu jadłam kotlety mielone z ryby i suma sumaru nie pamiętam żeby mi smakowało ale i nie pamiętam bym "cierpiała" podczas jedzenia więc doszłam do wniosku że spróbuję właśnie takich kotletów dla odmiany. Przepis znaleziony w necie zmodyfikowalam do moich potrzeb i wyszły naprawde smaczne kotlety. Polecam zwlaszcza tym którzy za ryba nie przepadaja a chcą od czasu, do czasu zjeść rybe - z jakiegoś tam powodu ;) :)
Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza - 1 bułka - 1 jajko - 1 duża cebula - koperek albo natka pietruszki albo i to, i to albo wcale :P ja dodałam trochę natki - sól - pieprz (użyłam cayenne pieprz) - 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wiecej ) - mleko do namoczenia bułki - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia Bułkę moczymy w mleku. Rybę,cebulę kroimy na kawałki, wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia ( ja zmiksowałam w malakserze) Rybe i cebulę zmieloną/zmiksowaną mieszamy razem z odciśniętą bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek albo/i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Jak sie nie jest pewny czy sa juz gotowe to wlozyc na chwile do piekarnika zeby "doszly" ale na ogol to tylko ja sie boje "surowizny" i chodz na chwile wkladam do piekarnika ;) :)
Ja podałam z surówką i ziemniakami a do tego zrobiłam jasny sos z koperkiem którego nie używałam do kotletów ;) i wszystkim smakowało - na szczescie :)
Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza - 1 bułka - 1 jajko - 1 duża cebula - koperek albo natka pietruszki albo i to, i to albo wcale :P ja dodałam trochę natki - sól - pieprz (użyłam cayenne pieprz) - 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wiecej ) - mleko do namoczenia bułki - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia Bułkę moczymy w mleku. Rybę,cebulę kroimy na kawałki, wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia ( ja zmiksowałam w malakserze) Rybe i cebulę zmieloną/zmiksowaną mieszamy razem z odciśniętą bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek albo/i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Jak sie nie jest pewny czy sa juz gotowe to wlozyc na chwile do piekarnika zeby "doszly" ale na ogol to tylko ja sie boje "surowizny" i chodz na chwile wkladam do piekarnika ;) :)
Mieszkam sama od kilku miesięcy, ale jak czytam o Twoich daniach, to mam ochotę do garów... :-)
SvaraRaderaMieszkam sama od kilku miesięcy, ale jak czytam o Twoich daniach, to mam ochotę do garów... :-)
SvaraRaderaOd czasu do czasu trzeba cos ugotować dla własnej przyjemności co sie najbardziej lubi ;) :)
Raderasmakowicie wyglądają...
SvaraRaderau nas ryba w postaci dzwonków być musi! Żadne tam kotlety czy paluszki nie przejdą. Do niej też podaję żółty sos koperkowy (u nas może być każde ogrodowe zielsko) i jakąś kwaśną surówkę: z kapusty kiszonej lub pora na kwaśno. Pyszne danie
U nas tylko filety zawsze były i to pierwszy raz w moim "doroslym życiu" zmielilam te filety ;) i wyszło całkiem dobrze :)
RaderaDziękuję Ci bardzo za przepis z przyjemnością zrobię i podzielę się wrażeniami :)))
SvaraRaderajestem ciekawa czy Ci bedzie smakowalo :)
RaderaJa tam lubie ryby w każdej postaci a wiec i kotlecikow😄
SvaraRaderaja chyba tez :) dziekuje za odwiedziny :)
Radera